Achtergrond van Kreta

Kreta ligt in de Middellandse zee, heeft een prachtig landschap met bergen en mooie wilde bloemen.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aan de vele vondplaatsen op Kreta kunt u al afleiden dat het eiland een lange geschiedenis kent. De eerste mensen woonden op Kreta zo’n 6000 jaar v. Chr. tijdens de Neolithische beschaving. Zij bereikten het eiland vanuit Klein-Azië, het huidige Turkije. De belangrijkste periode van Kreta is het Minoïsch tijdperk. Rond 2600 v. Chr., tegen het einde van het Neolithische tijdperk bereikte de Minoïsche beschaving haar hoogtepunt. De Minoïsche heerschappij duurt voort tot zo’n 1100 v. Chr.. Tijdens deze periode worden de grote Minoïsche paleizen van Knossos, Phaestos en Malia gebouwd. In 1700 v. Chr. werden de paleizen door een aardbeving voor de eerste keer flink verwoest en in 1450 v. Chr. volgde een tweede ramp, waardoor de paleizen opnieuw verwoest werden. Inmiddels klopten andere volkeren op de deur en in 1100 v. Chr. veroveren de Doriërs het eiland. De Doriërs heerst tot 67 v. Chr., toen de Romeinen het heft op Kreta overnamen. In 395 n. Chr. breekt de eerste Byzantijnse periode op Kreta aan. In deze tijd wordt het Christendom geïntroduceerd. De Byzantijnse periode wordt onderbroken door een bezetting door de Arabieren van 824 tot 961. De Arabieren bouwen de stad Heraklion. In 961 weet Nikiforas Fokas de Arabieren te verslaan en breekt de tweede Byzantijnse periode aan, waarin wordt geprobeerd om alle Arabische elementen uit te wissen en Kretenzers weer tot het Christendom te bekeren. In 1204 volgt een 450 jaar lange Venetiaanse bezetting. Dit was een roerige tijd op het eiland met veel verzet tegen het regime van Venetië. In 1645 starten de Turken hun aanval op Kreta en een lange strijd tussen de Venetiërs en de Turken volgt. In 1669 was het verlies van de Venetiërs definitief en breekt de Turkse periode op Kreta aan. Veel Christenen worden gedwongen zich tot de Islam te bekeren en er heerst veel onvrede op het eiland, die leidt tot de nodige opstanden. Aan het einde van de 19de eeuw volgt een korte onafhankelijkheid, waarna Kreta zich uiteindelijk bij Griekenland voegt. Van 1941 tot 1945 wordt het eiland door de Duitsers bezet, ondanks hevig verweer van de eilandbewoners. Vandaag de dag is Kreta een zeer populaire Griekse vakantiebestemming.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kreta ligt ten zuiden van Griekenland in de Middellandse zee. Ten noorden van het eiland ligt de Egeïsche zee en ten zuiden de Libische Zee, waar een klein deel van het eiland aan grenst.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kreta kent een bergachtig landschap. De Witte Bergen, oftewel de Lefka Ori, tellen meer dan 50 toppen van boven de 2000 meter. Behalve bergen vindt u op het eiland veel boomgaarden, waaronder natuurlijk olijfboomgaarden. In de lente staat het hele eiland in bloei, een ideale tijd voor natuurliefhebbers om het eiland te bezoeken.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kreta zijn enkele bekende vindplaatsen uit de Minoïsche tijd, die zeer de moeite waard zijn. Bij onder andere Knossos, Phaestos, Gournía en Malia vindt u overblijfselen uit deze periode. In de steden Chaniá en Rethymnon vindt u diverse Venetiaanse en Turkse monumenten. Verder zijn verspreid over het eiland talloze pittoreske traditionele dorpen te bewonderen.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kreta wonen ruim 600.000 mensen, waarvan verreweg de meesten in de hoofdstad Heraklion wonen. Jaarlijks brengen zo’n 3 miljoen toeristen hun vakantie op het eiland door.