Knossos

Een populair uitstapje voor liefhebbers van de klassieke oudheid is Knossos, dat bekend is van het verhaal van koning Minos.

Zo’n 4000 jaar geleden vormde Knossos het centrum van een rijk dat destijds heerste over het Egeïsch gebied. De Britse archeoloog Evans begon in het begin van de 20ste eeuw met opgravingen in Knossos en hij is grotendeels verantwoordelijk voor de reconstructie van dit Minoïsche paleis. Omdat over de tijd waarin het paleis gebouwd is zeer weinig feitelijke gegevens bekend zijn, is met de reconstructie van Knossos wel enige speculatie en giswerk verbonden. Niet iedereen is het eens met de functies die Evans aan bepaalde vertrekken in het paleis heeft toebedeeld. Het resultaat van Evans’ fantasie is echter wel dat u zich daadwerkelijk in een andere tijd waant en zich een voorstelling kunt maken van hoe het leven 4000 jaar geleden in het paleis er uit moet hebben gezien.

Het middelpunt van een Minoïsch paleis was zonder twijfel de binnenplaats en die van Knossos is bijzonder mooi vanwege het uitzicht op de vallei. Hoogtepunten van het paleis zijn de fresco´s in de zogenaamde Piano Nobile zaal en in de kamers van de koningin. Ook bij de noordelijke ingangsgalerij vindt u een mooi fresco. Indrukwekkend zijn de enorme kruiken, die in de opslagkamers te vinden zijn. In de troonzaal is een stenen troon te vinden met daarnaast een schaal, waarvan men denkt dat deze voor rituele reiniging werd gebruikt. Veel van de vondsten die bij Knossos opgegraven zijn, worden nu tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Heraklion. Knossos is elke dag geopend, maar in de winter gelden beperkte toegangstijden. Wanneer u in de zomer een bezoek brengt aan Knossos, zorgt u dan dat u zeer vroeg gaat, zodat u de ergste hitte kunt vermijden.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Kreta:

Foto’s van Knossos

Ligging