Heraklion

Heraklion is de hoofdstad van Kreta en tegelijkertijd de grootste stad van het eiland.

Wanneer u naar Kreta afreist is de kans groot dat u in Heraklion aankomt, zij het per boot of per vliegtuig. Heraklion (Iráklio) is een moderne, drukke stad met mooie pleinen, gezellige terrasjes, leuke markten en het mooiste museum van het eiland. Dit museum, het Archeologisch Museum van Heraklion, is op zich al genoeg reden om de stad te bezoeken.

Archeologisch Museum

In het Archeologisch Museum van Heraklion zijn alle belangrijke vondsten die op het eiland gedaan zijn bij elkaar onder één dak verzameld. U vindt in het museum voorwerpen uit de Minoïsche, Griekse en Romeinse tijd. Belangrijkste stukken zijn fresco’s uit Knossos, Minoïsche sieraden en zogenaamde dubbele bijlen. Bijzonder is de schijf van Phaestos. Dit is een schijf van klei met daarop hiërogliefen die de vroegst bekende tekens van het Minoïsche schrift vormen. Sinds 2006 wordt het museum gerenoveerd en is slechts een beperkte expositie geopend voor publiek. In augustus 2012 is naast de tijdelijke expositie wel al de beeldencollectie van het museum geopend. Na de complete renovatie zal het museum 3000 m² groot zijn en de grootste collectie Minoïsche kunst herbergen.

Andere bezienswaardigheden

Behalve het museum telt Heraklion nog enkele andere bezienswaardigheden en musea. Indrukwekkend is het Venetiaanse fort en uit dezelfde tijd stammen de Arsenalen, waar destijds houten geschepen gebouwd en gerepareerd werden. Mocht het slecht weer zijn tijdens uw bezoek aan Heraklion dan bieden diverse musea de mogelijkheid om de dag toch nog droog door te brengen. Behalve het al eerder besproken Archeologisch Museum, kunt u terecht in het Historisch Museum, waar u een schilderij van Greco vindt, het Natuurhistorisch museum, het Museum van de slag om Kreta of het museum van de Religieuze Kunst. Is het juist erg heet en zoekt u wat verkoeling neem dan een kijkje in één van de kerken van Heraklion. De oudste kerk, de Ágios Márkoskerk stamt uit 1239, de Ágios Minaskathedraal biedt plaats aan maar liefst 8000 mensen en de Ágios Títoskerk staat vooral bekend om de schedel van Ágios Títos, die hier als relikwie bewaard wordt. Bent u niet zo’n kerkliefhebber, maakt u dan een uitzondering voor de Agía Aikateríni, waar u een zeer grote collectie Kretenzische iconen vindt.

Winkelen

Wanneer u vroeg in Heraklion aankomt, kunt u het beste beginnen bij de markt, waar u allerlei plaatselijke producten kunt kopen. De markt bevindt zich op de Odós 1866, een straat die door middel van zonneschermen wordt overdekt. Kraampjes met vers en gedroogd fruit, noten en olijven, zorgen voor een leuk tafereel. Ook vlees, vis, kruiden en de typisch Griekse drank ráki kunt u op de markt verkrijgen. De mooiste kledingwinkels vindt u met name in de Odós Dédalu.

Uitgaan

Gezellige cafés en bars met livemuziek vindt u op de pleinen Platía Korái en Platía Venizelou. Kleinere cafés bevinden zich aan de Odós Chandakós. Omdat in Heraklion relatief weinig toeristen verblijven, is het uitgaansleven hier rustiger dan in de meeste badplaatsen en bevindt u zich over het algemeen onder de plaatselijke bevolking. Enkele discotheken vindt u bij de haven en langs de boulevard.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Kreta:

Foto’s van Heraklion

Populaire accommodaties in Heraklion

Aks Minoa Palace 7.3
2 aanbieders
vanaf €586
Prince of Lillies 7.4
1 aanbieder
vanaf €1

Bekijk alle 576 accommodaties op Kreta

Ligging