Samaríakloof

De Samaríakloof is de langste kloof van Europa en vele vakantiegangers wagen zich aan de circa 15 km lange wandeling door de kloof.

De Samaríakloof is in totaal 18 km lang en is sinds 1962 een beschermd natuurpark. De breedte van de kloof varieert van zo’n 150 meter tot plaatselijk slechts 3 meter. De rotswanden bereiken hoogtes tot 500 meter. Dit maakt een wandeling door de kloof een indrukwekkende ervaring. De grote hoeveelheden wilde bloemen in de Samaríakloof staan met name in april en mei in bloei. Behalve mooie bloemen en planten leven in de kloof ook enkele bijzondere dieren, waaronder wilde Kretenzische geiten, de Kri Kri, die met uitsterven bedreigd worden. De geiten zijn nogal schuw. Om ze te spotten heeft u dus wel enig geluk nodig.

Wandeling door de kloof

De wandeling door de kloof duurt voor de geoefende wandelaar 4,5 uur en zo’n 6 uur voor de ongeoefende recreant. Het is beslist een pittige tocht en goed schoeisel is absolute noodzaak. De kloof is geopend van mei tot oktober. Vroeg in het seizoen staat op bepaalde stukken water waardoor heen gelopen moet worden. Later in het seizoen is de bodem volledig opgedroogd. De tocht begint bij Xylóskalo, met een lange en steile afdaling. Onderweg passeert u onder andere Agios Nikólaos met een klooster en een gerestaureerde kerk en verderop wandelt u langs het, sedert de kloof in 1962 een Nationaal Park werd, verlaten dorp Samaría. In het Osía María kerkje vindt u 14de eeuwse fresco’s. Na 11 km vernauwt de kloof zich totdat nog maar 3 meter overblijft tussen de rotswanden aan weerszijden. Dit punt wordt wel de IJzeren poort genoemd. De wandeling eindigt in de badplaats Agía Rouméli, waar u een verfrissende duik in zee kunt nemen. Vanuit bijna alle vakantieplaatsen op Kreta worden georganiseerde excursies naar de Samaríakloof aangeboden. De kloof is ook per lijnbus te bereiken. U kunt het beste zo vroeg mogelijk gaan, zodat u voor de grootste drukte uit wandelt. Bovendien bereikt u dan vóór het heetst van de dag het eindpunt.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Kreta:

Foto’s van Samaríakloof

Ligging