Royal Kreta Menu

Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf op Kreta.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kreta betaalt u met de euro. In de grotere plaatsen is altijd wel een geldautomaat aanwezig. In kleine dorpen vindt u meestal geen geldautomaat, dus met name wanneer u het binnenland intrekt, is het verstandig genoeg geld mee te nemen. Creditcards worden door duurdere winkels, hotels, autoverhuurbedrijven en toeristische restaurants geaccepteerd. In restaurants geeft men meestal de voorkeur aan contant betalingen.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Kreta kunt u over het algemeen zonder problemen met uw mobiele telefoon bellen. Houdt u in de bergen en kloven rekening met slechte ontvangst. Het goedkoopste belt u naar het thuisfront vanuit een telefooncel. Op Kreta zijn speciale telefooncellen voor internationale gesprekken te vinden. U betaalt met een telefoonkaart, die u bij OTE (Griekse telecombedrijf) kantoren en bij kiosken kunt kopen. Bij kiosken kunt u ook zogenaamde Green card en Talk Talk kaarten kopen, waarmee bellen nog goedkoper is.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor lichte lichamelijke klachten kunt u op Kreta een apotheek bezoeken. De apotheken geven uitgebreide informatie en meestal is een bezoek aan een arts niet nodig. Mocht u ernstig ziek worden of een ongeval meemaken, dan zijn op Kreta in de grote steden privéklinieken te vinden, waar de artsen meestal goed Engels spreken. U moet hier contant betalen. Behandelingen in openbare ziekenhuizen worden met de Europese Gezondheidskaart vergoed, maar u kunt overwegen om ook behandelingen in een privékliniek in de vergoedingen op te nemen. Overlegt u hierover eventueel met uw ziektekostenverzekeraar. Neemt u zodra u medische zorg nodig heeft in elk geval meteen contact op met uw verzekeraar.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Kreta is een veilige bestemming, maar helaas vormen toeristen wel regelmatig het doelwit van berovingen. Berg uw waardevolle spullen op in een kluis in uw accommodatie en laat nooit waardevolle spullen achter in uw auto. Op drukke plekken kan het geen kwaad uw tas extra goed in de gaten te houden.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Kreta:

  • Voor de stopcontacten op Kreta heeft u geen verloopstekkers nodig. Het voltage bedraagt 220 volt.
  • Het geven van fooien is op Kreta gebruikelijk in restaurants, taxi’s, aan kamermeisjes en in aan excursiegidsen.
  • Op veel plekken op Kreta vormen muggen een grote bron van irritatie. Zorgt dat u insectenwerend middel of muggenkaarsen bij u heeft en koopt u voor in uw accommodatie een muggenstekker of ander product om muggen te weren. Deze zijn in alle supermarkten te verkrijgen.
  • Op Kreta mag u het toiletpapier niet in de wc gooien, maar moet u het in een prullenbakje deponeren, omdat anders het riool verstopt raakt.
  • Wanneer u kerken of kloosters bezoekt moet u letten op uw kleding. Draag geen korte broek/rok of mouwloze shirts. Wanneer u een pet op heeft, moet u deze bij betreding van de kerk ook even afzetten.
  • In de middag zijn veel openbare gelegenheden en winkels op Kreta gesloten. De middagsluiting duurt meestal van 14.00 tot ongeveer 17.30.
  • Kreta is geen ideale bestemming voor minder validen. Op het eiland zijn weinig rolstoelvriendelijke accommodaties en ook bezienswaardigheden zijn moeilijk toegankelijk voor rolstoelen. Ook de vliegvelden hebben geen goede rolstoelvoorzieningen en rolstoelgebruikers geven meestal de voorkeur aan een vlucht naar athene en vervolgens een overtocht per veerpont.