Stranden op Kreta

Behalve de lange en meestal zeer druk bezochte stranden bij de grote badplaatsen, kent Kreta ook enkele kleinere, maar prachtige, idyllische stranden.

Falassarna

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Eén van de beste stranden van Kreta vindt u aan de noordkust bij Falassarna. Hier ligt een kilometerslang strand dat in de zomer druk bezocht wordt, maar ondanks dat niet overvol aanvoelt, omdat het zo groot is. Nadeel van dit strand is dat het vaak flink waait. Voor wie dit natuurlijk geen nadeel, maar juist een aantrekkingskracht is, is voor de windsurfers, die u hier regelmatig aan het werk ziet. Op het strand zijn een klein aantal cafés gevestigd waar u terecht kunt voor een snack of een drankje.

Elafonisi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De stranden van Elafonisi zijn zo mooi dat u zich op één van de Caribische eilanden waant. Soms kleurt het zand roze, wanneer de zon op een bepaalde manier op het strand valt en dit geeft Elafonisi nog weer iets extra’s. Elafonisi bevindt zich in het uiterste westen van Kreta. Helaas hebben toeristen de plek inmiddels ontdekt en kunt u in het hoogseizoen niet meer genieten van de ongerepte schoonheid van deze plek. Om enigszins aan de drukte te ontsnappen kunt u door het water naar het eilandje voor de kust lopen. Op het eiland vindt u diverse stranden en baaitjes die vaak een stuk minder druk bezocht worden. Het eiland is een beschermd natuurgebied en strandstoelen zijn niet toegestaan. Ongeveer een kilometer ten westen van Elafonisi ligt een ander prachtig strand, Kedrodasos, dat populair is bij naturisten. Hier is het over het algemeen veel rustiger, maar het is dan ook wat moeilijker te bereiken.

Vai

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vai is één van de populairste stranden van Kreta en dit heeft het te danken aan het palm bos dat direct achter het strand gelegen is. Inmiddels is het palm bos beschermd gebied en is het hele strand omheind, wat afdoet aan haar charme. Toch wordt het strand in de zomermaanden zeer drukbezocht en is het vaak erg vol. Op het strand is slechts één taverne aanwezig.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Chrissi eiland

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het slechts 6 km² grote eiland Chrissi ligt ongeveer 10km ten zuiden van Ierapetra. In de zomermaanden vertrekken dagelijks vele bootjes vanaf deze badplaats naar het eiland om toeristen af te zetten, die een dag op Chrissi door willen brengen. Meestal komen deze toeristen voor de prachtige stranden. De dagen dat u ongestoord kon genieten van de schoonheid van het eiland zijn voorbij, zeker in het hoogseizoen bent u nooit alleen. Wilt u toch een rustiger plekje vinden, dan kunt u ervoor kiezen om een stuk te wandelen en een verderop gelegen strand te bezoeken. Chrissi is een natuurreservaat, dus blijft u wel op de paden.

Balos

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op het schiereiland Gramvoussa ligt het prachtige Balos strand. U kunt dit strand per boot vanuit het plaatsje Kissamos bereiken of met de auto vanuit Kaliviani naar de oostzijde van het schiereiland rijden. De weg is onverhard en de laatste kilometers moet u lopen. U wordt echter beloond wanneer u op het strand aankomt. Het Balos strand is niet voor niets een favoriet strand van veel toeristen en de dagtour is zeer populair. In de middag kan het dus behoorlijk druk worden, omdat dan de boten met toeristen aankomen.